היועמ"שית: "קוראת להקים ועדת חקירה ממלכתית לחקר המלחמה ולייתר את ההליך בהאג"

היועמ"שית גלי בהרב-מיארה, בכנס לשכת עורכי הדין באילת: "אני רוצה לחזק את הפרקליטה הצבאית הראשית, האלופה יפעת תומר ירושלמי, ולהעריך את עמידתה האיתנה על שלטון החוק בימים אלה". בהמשך דבריה, היועמ"שית הוסיפה וטענה כי "הרפורמה השקטה" עדיין נמשכת, והזהירה מפני "ניסיון לפוליטיזציה של המשטרה".

היא טענה כי ההאשמות נגד ישראל בהאג בגין רצח עם הן "מעוותות" ומהוות ניצול של האמנה, והדגישה כי "ישראל מקפידה לשמור על הדין הבינלאומי גם מול האויבים ברגעים קשים" בעוד "חמאס הוא זה שמתנהג כארגון ג'נוסיידי שרוצח ישראלים ויהודים בשל היותם כאלה".

היועמ"שית קראה להקמת ועדת חקירה ממלכתית לחקר המלחמה – ובכך לייתר את הצורך בקיום הליך בבית הדין הפלילי הבינלאומי.

"האשמת מדינת ישראל בהפרת האמנה למניעת הפשע של השמדת עם היא מקוממת. שימוש ציני ופסול בהסדרי המשפט הבינלאומי. התביעה שהגישה דרום אפריקה מופרכת; מעוותת לחלוטין את המושג "רצח עם" ומביאה לזילות שלו.

"איננו זקוקים לסיוע מן החוץ כדי לברר חשדות לפלילים. בימים אלה מתנהלות חקירות פליליות על ידי גורמי הצבא לבירור חשדות להפרת הדין במסגרת הלחימה. כמו כן, אם כי בהקשר מעט שונה אציין כי בימים אלה מקדמת פרקליטות המדינה את הטיפול במישור הפלילי בהתבטאויות לא לגיטימיות הנוגעות למלחמה".

"צבא ההגנה לישראל מחויב להילחם לפי דין. זו תפיסה ערכית המושרשת במערכת הדינים שלנו. מלחמתה של ישראל היא לעולם נגד החמאס וארגוני הטרור ברצועת עזה. לא נגד תושביה. מתוך כך, פועל הצבא על פי עקרון "טוהר הנשק". זו אינה חולשה אלא עוצמה. עוצמה מוסרית של מדינה יהודית ודמוקרטית.

"הדין הישראלי מאפשר הקמת מנגנון חקירה עצמאי המנותק מכל זיקה לרשות המבצעת. בראש ובראשונה, ועדת חקירה ממלכתית, שהיא מנגנון עצמאי, שאינו תלוי בדרג הפוליטי, וחבריה ממונים על ידי נשיא בית המשפט העליון, בהתאם לבחירתו.

"לוועדת חקירה ממלכתית סמכויות חקירה רחבות, ומלכתחילה היא מוקמת לצורך בחינה מעמיקה של אירועים בעלי חשיבות ציבורית ייחודית. מממצאיה הרחבים עשויות להיגזר מסקנות שיהיו בסיס לנקיטת פעולות קונקרטיות נוספות במישור הפלילי".

על סוגיית חוק הגיוס אמרה:

באופן טבעי, הקשב של מערכות המדינה, הבקרה והחברה האזרחית, מוסט לצרכי המלחמה. לכן, במיוחד בעת הזו, עלינו לגלות ערנות דמוקרטית מוגברת. תפקידנו, כשומרי סף, הוא להתריע מפני מקרים של ניצול מצב החירום לרעה. עלינו להבטיח שגם בעת מלחמה – יישמר שלטון החוק ויישמרו כללי המנהל התקין; הזמן קצר, ולכן אמקד את דבריי בדוגמה אחת בלבד: נושא הגיוס והשוויון בנטל.

"המציאות היא שבעקבות המלחמה, צרכי הצבא גדלו משמעותית, הוצאות המשק התנפחו והנטל על המשרתים הוכבד באופן דרמטי. על כן הבהרתי, שלא ניתן לקדם חקיקה ממשלתית בנושא השוויון בנטל, במנותק מעמדת מערכת הביטחון או הצבא וצרכיהם.

"ייעוץ משפטי מקצועי אינו יכול להגן, מבחינה משפטית, על מצב שבו ביד אחת הממשלה מגבירה את הנטל על המשרתים ומעצימה את הפגיעה בזכות לשוויון; וביד השנייה מקדמת חקיקה ממשלתית, בלי להתבסס על נתונים ביטחוניים וכלכליים עדכניים. והייעוץ המשפטי לממשלה בוודאי לא נתן יד ולא ייתן יד לניסיון לעקוף צו ביניים של בג"צ שהקפיא תמיכות כספיות או לרוקן אותו מתוכן מעשי.

"מכאן השתלשלות העניינים הייתה מהירה. ממשלת ישראל ביקשה להרחיק את שומרי הסף מהאירוע. לבטל את יכולתו של הייעוץ המשפטי לשמש כבלם על הכוח השלטוני או לשמור על שלטון החוק.

"את הניסיון לנטרל את הבלמים על הכוח השלטוני שלא בדרך של חקיקה, אלא בדרך של פירוק דרכי העבודה הרגילות והתקינות, ניתן לכנות "רפורמה שקטה". הרפורמה "הסמויה מן העין". תפקידנו הוא לכוון זרקור אל התופעה הסמויה, כי המחירים הכלכליים, החברתיים, הביטחוניים והדמוקרטיים של העדר שלטון חוק הם כבדים".

"כחלק מהמאבק בפוליטיזציה של המערכות הציבוריות יש לגנות בכל תוקף מתקפות פופוליסטיות כלפי עובדי ציבור. עובדי ציבור, ובוודאי שומרי סף, חבים חובת נאמנות כלפי הציבור, וכלפיו בלבד".

על התנהלותו של השר בן גביר מול המשטרה אמרה:

"המאבק בפוליטיזציה של השירות הציבורי, הוא גם שעומד ביסוד העמדה שלנו כי יש לעגן בחוק את חובת הממלכתיות והא-פוליטיות של משטרת ישראל.

"במדינת ישראל, היהודית והדמוקרטית, לא הייתה אמורה להיות מחלוקת על חובתה של משטרת ישראל לפעול ללא שיקולים זרים ופוליטיים. זו הייתה אמורה הייתה להיות נקודת מוצא מוסכמת, שאינה נתונה במחלוקת, וכך גם חובתו של הדרג הפוליטי להימנע באופן מוחלט וגורף מלהתערב באופן פסול בפעילות המשטרה או לפגוע בשיקול הדעת המקצועי שלה.

"השר הממונה על המשטרה מטעם הממשלה איננו מפכ"ל על. גבולות סמכותו צריכים להיות תחומים וגדורים. בפרט, נאסר עליו להתערב בפעילות אופרטיבית של המשטרה ובהחלטות קונקרטיות.

"התיקון לפקודת המשטרה אינו קובע את התנאי ההכרחי כי התערבות פוליטית בהפעלת הכוח המשטרתי אינה חוקית. על כן, עמדתנו, כפי שהגשנו אותה לבג"ץ היא, כי התיקון לפקודת המשטרה אינו עומד במבחנים החוקתיים ויש לבטל לפחות חלק מסעיפיו".

"פקודת המשטרה, אינה חוק רגיל. היא חוק משטרי-תשתיתי, המסדיר שימוש בסמכויות פוגעניות במיוחד של המדינה כלפי הפרט. מדובר בחוק מנדטורי, שנחקק בתקופה שבה התפיסה של זכויות הפרט הייתה שונה לחלוטין. כעת, לאחר התיקון העדכני, החשש מפוליטיזציה של משטרת ישראל ממשי".

כל הזמן // יום רביעי, 3 ביולי 2024
מה שחשוב ומעניין עכשיו

"ישראל חייבת לחתור, ובאופן הכי אקטיבי, לסיים את המלחמה עכשיו"

לאן ממשיכים מכאן"אבל סיום המלחמה הוא רק אמצעי", אומר עפר שלח בריאיון לזמן ישראל, "המטרה צריכה להיות עיצוב של קואליציה אזורית בתמיכה אמריקאית שתעמוד מול ציר ההתנגדות ותשאיר את ארצות הברית במזרח התיכון. אבל בכל יום שעובר, אנחנו מתרחקים מזה. זה לא יקרה עם ראש הממשלה הזה ועם הממשלה הזו" ● אבל גם האיש שנחשב אחד המומחים בתחום הביטחון מודה: "לא העלתי בדעתי שידפקו אותנו ככה. לא העלתי בדעתי"

עוד 4,451 מילים
היום ה־271 ללחימה ● 120 חטופים עדיין בעזה

2 פצועים אנוש וקשה בפיגוע דקירה בכרמיאל - המחבל נוטרל

במהלך פינוי בבנימין הותקפו הכוחות בבקבוקי תבערה ואבנים, מתנחלים הכניסו את רגליהם לבטון; גנץ: להביא את הפורעים לדין ● כתב אישום נגד חיים סירוטקין - דורס המפגינים באפריל ● מועצת התכנון והבנייה תאשר אלפי יחידות דיור בשטחים ● כוחות צה״ל הרסו הלילה את ביתו של רוצח הנער בנימין אחימאיר בכפר דומא ● דיווח: נתניהו ייפגש עם הנשיא ביידן בביקורו בארה״ב

עוד 18 עדכונים
אמיר בן-דוד

אש בשטחים

מעולם לא זכה מפעל ההתנחלויות מתמיכה וטיפוח כל כך גדול של ממשלת ישראל. אך הבוקר התרחש אירוע יוצא דופן, כשמאות שוטרי מג"ב הגיעו לפנות את מאחז בלתי בבנימין, וחטפו מטחי אבנים ובקבוקי תבערה ● וגם: הרעב בעזה מחמיר ● עדכוני מלחמה ● הכנסת יוצאת לנוח קצת ● הצגה הולנדית וטורקית ● ועוד...

רכב שהוצת בכניסה למאחז גבעת צור הראל. 3 ביולי 2024 (צילום: המנהל האזרחי)
המנהל האזרחי

כל המבצרים כבר נפלו - עכשיו זה עלינו

הגיע רגע חשבון הנפש של כולנו. תשעה חודשים של שכרון חושים עוברים על ממשלת הכישלון והחידלון, בעוד אנחנו קוברים את מתינו ומטפלים בפצועינו.

מדובר בפצועים פיזית ונפשית, באנשים הנאבקים על מקומות עבודתם, מאות אלפים עקורים מבתיהם, אלפי ילדים ובני נוער שאינם יודעים היכן יהיו וילמדו באחד בספטמבר. כל זאת בעת שראש הממשלה ממשיך לפעול למען עצמו ולמען בני ביתו. בעוד ממשלתו ממשיכה, באטימות בלתי מובנת ובלתי נסבלת, לקבל החלטות למען מגזרים סקטוריאליים צרים.

פאר לי שחר היא עיתונאית, חברה בוועד המרכזי של מפקדים למען בטחון ישראל, בוועד הפעיל של אמנסטי ישראל, בוועד של מדרשת אדם, ופעילת שלום בתנועת נשים עושות שלום, והיא שרת ההסברה בממשלת השיקום - ממשלת הצללים הלאומית. הייתה עורכת, כתבת ומגישה בקול ישראל במשך 25 שנה. יש לה ותק של עשרות שנים בתקשורת - בגלי צה"ל (ככתבת הראשונה ביומני החדשות) וככתבת מדינית ופוליטית בעיתון חדשות ועל המשמר.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 851 מילים

האמירה המסוכנת של נתניהו נגד שב"כ עלולה לפגוע בישראל

לשכת ראש הממשלה מיהרה למסגר את שחרור מנהל בית החולים שיפא כ"כשל מוסרי", מונח שעלול להיות בעל מעגלי הדף הרסניים למדינת ישראל ● הדיונים בבתי הדין הבינלאומיים בהאג הוכיחו כי כל אמירה ישראלית מתועדת על ידי משפטנים ומשמשת אחר כך כטיעונים נגד ישראל ● גם העדות של ד"ר מוחמד אבו סלמייה עלולה לשמש נגד המדינה ● פרשנות

עוד 543 מילים

למקרה שפיספסת

דור של פליטות אינסופית

שנת הלימודים מסתיימת באופן רשמי, ומכל הרגעים קורעי לב של החודשים האחרונים היה דווקא אחד ששבר אותי במיוחד. זה היה בצילום של שכבת י"ב מבית ספר נופי הבשור – נפגשים בעין גדי אחרי חודשים של מלחמה.

לבקשת התלמידים נפתחה עבורם פנימייה לשנת הי"ב, בכדי שיוכלו לעבור את השנה עם חבריהם וצוות המורים שלהם. שמחת המפגש עם החברים, שהתעקשו והצליחו למצוא דרך להעביר יחד את השנה האחרונה, קרעה את הלב.

ד״ר רתם סיון מובילה את תנועת אמא ערה. אמא לשלושה: לוחם קומנדו, מלש״ב בתום שנת שירות ובת 14. תושבת קריית ביאליק. מנהלת את מחלקת הדימות בבית חולים מאיר ומצנתרת מוח.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 598 מילים

בקואליציה התירו כל רסן במתקפות נגד צה"ל ושב"כ

פרישת המחנה הממלכתי הותירה את שרי הימין וח"כים בליכוד ללא מטרה מיידית נוחה לניגוח, וראשי מערכת הביטחון נותרו חשופים למתקפות ישירות שהולכות ומחמירות ● את האסטרטגיה הכללית מתווה טלי גוטליב, המקורבת לאיתמר בן גביר, שמקדמת את הטענה כי ראש שב"כ והרמטכ"ל שותפים בהפיכה צבאית נגד נתניהו ● ושוב הצדיק היחיד בסדום הזו הוא שר הפנים משה ארבל ● פרשנות

עוד 793 מילים ו-2 תגובות

תגובות אחרונות

זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

עקורים

מהומה בחנות הדגים

מעקב זמן ישראל בתצהירים שהוגשו בתביעה נגד קליש רותם נחשף כיצד ניסתה להשחיר את פני יריבתה הפוליטית בתקשורת, הפיצה מסמכים בגנותה ללא אישור הייעוץ המשפטי ופיטרה את מנכ"ל העירייה במסרון לאחר שסירב לשתף פעולה בהשחרה ● קליש רותם דרשה מעיריית חיפה להעניק לה חסינות מהעמדה לדין, אך סורבה

עוד 1,893 מילים ו-1 תגובות

בדרך לעצמאות אנרגטית ישראל נלכדה בסבך הבירוקרטי

כולם כבר מבינים שכדי שהמשק ימשיך לתפקד תחת אש "ביזור" היא מילת המפתח: משקי הבית צריכים לייצר חשמל בעצמם והעיריות צריכות להקים "מרכזי חוסן" שכונתיים המבוססים על אנרגיה סולארית ואגירה ● רק שהדרך למימוש החזון עוברת בבירוקרטיות מסורבלות וקונספציות מיושנות ● "תוך כדי מלחמה מדינת ישראל מנסה לאשר פטור מהיתר בנייה לסוללות – ולא מצליחה"

עוד 1,301 מילים ו-1 תגובות

ישראל בדרך לממשל צבאי ברצועת עזה

חרף אזהרת שר הביטחון גלנט, הולכים ומתרבים הסימנים שישראל כבר בדרך לשלטון צבאי ואזרחי בעזה ● האמירות בנושא מצד המזכיר הצבאי של נתניהו, הנגבי ודיכטר כבר מחלחלות לציבור הרחב ומכינות את הקרקע ● יום השנה למלחמה מתקרב ואם הכוונה לבסס ברצועה נוכחות צבאית תמידית תתממש, גם לא יהיה לה סוף ● פרשנות

עוד 822 מילים ו-1 תגובות
היום ה־270 ללחימה ● 120 חטופים עדיין בעזה

דיווח: צה"ל אוסף מידע על חרדים בגיל הגיוס, שעובדים אך לא משרתים בצבא – כדי לגייסם

הניו יורק טיימס: גורמים בכירים בצה"ל אמרו שיסכימו להפסקת הלחימה גם ללא מיטוט חמאס; נתניהו: נסיים את המלחמה רק אחרי שנפיל את חמאס, לא ניכנע לרוחות התבוסה ● המועצה להנצחת החייל קבעה שניתן להוסיף את הכתובת "השם ייקום דמו" למצבות של חללי צה"ל שנהרגו בקרב ● אחרי שאיטליה סירבה שישמש כשגריר בתחומה, ראש מועצת יש"ע לשעבר יכהן כשגריר בהונגריה

עוד 44 עדכונים

"האפקט המצלק" שיפגע בתעסוקת צעירים

המשברים של השנים האחרונות פוגעים במיוחד באופק התעסוקתי של הצעירים, עם פחות יחסי עבודה ישירים ותנאים סוציאליים ● באופן מפתיע, מתברר שהם מחפשים היום יותר יציבות תעסוקתית ולחוצים על הכנסות גבוהות ● חוקר ב"פורום ארלוזורוב": "ישראל צריכה להגדיל את התמיכה הפעילה בשוק העבודה"

עוד 828 מילים

הנתונים הכלכליים סבירים, אך זה עלול להשתנות ברגע

רמת החיים, שיעור התעסוקה, שערי השקל והמניות טובים בהרבה מאשר בחודשים הראשונים של המלחמה, אך גרועים מעט מאשר לפני שפרצה – וגרועים בהרבה מאשר לפני שנתיים ● כלכלנים מזהירים: "הצבא מפרנס עובדים ומשאיר עסקים בחיים, בפועל אנחנו נכנסים למיתון" ● "הסוחרים בניירות ערך על הגדר. אם יקרה משהו גדול בצפון – תהיה מפולת"

עוד 1,715 מילים

הקואליציה שוב מנסה להכפיף את השופטים לשליטה פוליטית

לפי ההצעה של רוטמן, מי שיבחר את נציב התלונות על שופטים זו מליאת הכנסת בהצבעה חשאית ולא הוועדה לבחירת שופטים ● הסכנות הגלומות בהצעת החוק משתוות לאלה שבהצעה להעניק לממשלה רוב בוועדה לבחירת שופטים ● כל פונקציונר המקורב למעגלים הפוליטיים הנכונים יוכל לזכות בתפקיד – ואז לדון בתלונות מופרכות ומוזמנות מראש ● אולם בסוף הדרך, כמו תמיד, מחכה בג"ץ ● פרשנות

עוד 1,040 מילים ו-2 תגובות
בצלאל סמוטריץ' מקבל תעודת יקיר אביתר אחרי הכשרת המאחז, 30 ביוני 2024. בתמונה, מימין: ח"כ צבי סוכות, דניאלה וייס, הרב שמואל אליהו, בצלאל סמוטריץ', ראש מועצה אזורית שומרון יוסי דגן

קרוב ל-15 שנה מנסים המתנחלים להקים את אביתר על פסגת הר צביח, סמוך לצומת תפוח בשומרון ● המאחז הזה לא הוכשר מעולם, אבל סמוטריץ' ניצל את המצב הביטחוני והמדיני כדי להעביר במפתיע את ההחלטה להכשיר את המאחז בישיבת הקבינט האחרונה ● אתמול כבר קיבל בטקס חגיגי במקום את תעודת "יקיר אביתר" ● פרשנות

עוד 786 מילים
היום ה־269 ללחימה ● 120 חטופים עדיין בעזה

חייל נהרג ואחר נפצע באורח קשה בפיצוץ מטען ליד טולכרם

ההרוג הוא רב־סמל במילואים יהודה גטו, תושב פרדס חנה כרכור בן 22 ● המשפטן רון שפירא יכהן מטעם ישראל כשופט בבית הדין בהאג ● חדשות 13: נתניהו היה מודע לתוכנית לשחרר 120 פלסטינים שנעצרו ברצועה ודן בנושא בקבינט ● חדשות 12: אף שצבא ארצות הברית הסכים שמסוקי האפאצ'י הבאים שייוצרו יימסרו לישראל, הממשל טרם נתן לכך את אישורו

עוד 48 עדכונים

המנגנון מאחורי נסיקת אנבידיה

בעולם הטכנולוגי, הניצוץ המזניק חברות יכול להופיע בעקבות חידוש פורץ דרך, התפתחות מדעית או אפילו טרנד פתאומי ● אבל מה קורה כשכל הנקודות האלה מתכנסות למקום אחד? התשובה טמונה בסיפור הנסיקה כמעט חסרת התקדים של חברת אנבידיה ● פרשנות

עוד 869 מילים
סגירה
בחזרה לכתבה