המכון למחקרי ביטחון: האיומים המרכזיים על ישראל - איראן, הפלסטינים והקיטוב הפנימי

נשיא המדינה מקבל לידיו את ההערכה האסטרטגית של המכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS) לשנת 2022, מידי פרופ' עמנואל טרכנטנברג, 24 בינואר 2022ש (צילום: עמוס בן גרשם / לע"מ)
עמוס בן גרשם / לע"מ
נשיא המדינה מקבל לידיו את ההערכה האסטרטגית של המכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS) לשנת 2022, מידי פרופ' עמנואל טרכנטנברג

המכון למחקרי בטחון לאומי (ה-INSS) מפרסם היום את ההערכה האסטרטגית השנתית, בפעם הראשונה כשבראש המכון עומד פרופ' מנואל טרכטנברג, שהובא למכון לשימת דגש על סוגיות חברתיות מעבר לנושאים הביטחוניים, שהנם ליבת העשייה במכון.

ההערכה השנתית הוגשה היום לנשיא המדינה יצחק הרצוג, וחוברה על ידי טרכטנברג ועל ידי מנהל המכון, תא"ל (מיל') אודי דקל, ראש המל"ל לשעבר מאיר בן שבת, הרמטכ"ל לשעבר גדי איזנקוט, רח"ט מחקר לשעבר תא"ל (מיל') דרור שלום, והחוקרים גב' סימה שיין, תא"ל (מיל') אסף אוריון ועוד.

בפתח ההערכה קובע המכון שב-2022 מדינת ישראל נעדרת תפיסה אסטרטגית מתכללת, עקבית ומרחיקת ראות מול שורת האתגרים הניצבים בפניה. במכון מציינים כדוגמה, לנושא העדר התפיסה הוא חוסר נכונותה של ישראל להתמודד עם הרצון של הקהילייה הבינלאומית להוביל הסכם אל מול איראן.

שותף לכתיבה ההערכה השנתית של INSS. גדי איזנקוט (צילום: פלאש90)
שותף לכתיבה ההערכה השנתית של INSS. גדי איזנקוט (צילום: פלאש90)

לקראת 2022, חוקרי מכון INSS הצביעו על שלושה איומים מרכזיים: הגרעין האיראני, הזירה הפלסטינית והקיטוב החברתי הישראלי.

לדברי ראשי המכון "במוקד האתגרים נמצאת איראן – הממשיכה בחתירה ל"סף גרעיני", כשלרשותה כל היכולות הנדרשות לפרוץ לפצצה גרעינית בטווח זמן של שבועות, ובה בעת נחושה לבנות ולהעצים את האפשרויות הצבאיות לאיים על ישראל לאורך גבולותיה מכמה זירות, גם באמצעות הפעלת שלוחים בתקיפה מנגד – טילים, רקטות, כלי טייס בלתי-מאוישים תוקפים – וגם באש מדויקת.

"התקדמות תוכנית הגרעין מקנה לאיראן את פרק הזמן הקצר ביותר, בשנים האחרונות, ליכולת פריצה לנשק גרעיני – אם יחליט המשטר בטהרן לעשות כן. מבחינת איראן, התקדמותה זו מגבירה פיתוי לא לחזור להסכם הגרעין בלי תמורה ניכרת, שספק אם לממשל האמריקאי יש יכולת או רצון לספק לה.

"כמו כן, גברו הביטחון והנכונות של איראן לתקוף את אויביה באמצעות שלוחיה" נאמר בהערכה.

עוד מציינים חוקרי המכון שישראל מצידה "מצויה במבוכה אסטרטגית מול סוגיית הגרעין האיראני. התרחישים השונים האפשריים בהקשר הדיאלוג המתנהל בין איראן למעצמות, בין שמדובר בהסכם חלקי ובין בדשדוש ממושך או אף פיצוץ השיחות, כולם שליליים מבחינתה.

"ואולם, התנגדות להסדר בין המעצמות לאיראן, שיתמקד בהקפאת תוכנית הגרעין, תותיר את ישראל מבודדת כשלרשותה אופציה צבאית בלבד להרחיק את איראן מפצצה גרעינית".

בזירה הפלסטינית, מציינים בהערכה השנתית, שיש מגמת גלישה למציאות של מדינה אחת וכן יש חשש להסלמה בטחונית עקב חולשתה של הרשות הפלסטינית. חוקרי המכון יוצאים נגד המדיניות של "צמצום הסכסוך". הם מציינים שגישה זו לא תצליח להכיל את הסכסוך. "עובדה זו התבהרה בשנה החולפת במהלך סבב העימות בין ישראל לחמאס – מבצע "שומר החומות".

"היעדר פתרון לסכסוך הישראלי-פלסטיני מציב בפני ישראל איום חמור על זהותה כמדינה יהודית ודמוקרטית ועל מעמדה בזירה הבינלאומית. המצב הביטחוני ביהודה ושומרון על סף רתיחה בשל היחלשות הרשות הפלסטינית והתלכדות פלגים וחבורות רחוב נגדה.

"אמנם המצב עדיין בשליטה בזכות פעילות נמרצת של צה"ל והשב"כ וכן התאום הביטחוני עם מנגנוני הרשות. אולם הרשות נחלשת ועלולה להגיע לכדי חוסר תפקוד, בעוד התסכול הגובר בקרב הדור הפלסטיני הצעיר מדרבן חשיבה במונחים של רעיון 'המדינה האחת'".

כאמור, בהערכה השנתית של 2022, במכון למחקרי בטחון מציינים את הסכנה בשל מגמות הקיטוב בתוך החברה הישראלית, ההסתה, חולשת משילות וכרסום באמון במוסדות המדינה. "כל אלה מציבים איום ממשי על החוסן החברתי ועל הבטחון הלאומי". "בזירה הפנימית – בישראל:

מסתמן איום חברתי חמור במיוחד לנוכח הקיטוב, השסעים, המתחים וההקצנה (הרעיונית, המילולית והפיזית), ובנוסף השחיקה הנרשמת באמון במוסדות השלטון. כל זאת, כשברקע ניכרים פערים במוכנות לתרחישי מלחמה רב-זירתית ורבת נפגעים ולאירועי אלימות בין יהודים לערבים. זירה זו מאתגרת במיוחד עקב חולשת משטרת ישראל והתפתחות מובלעות נעדרות שליטה" נכתב בהערכה.

במישור יחסי החוץ, מציינים במכון שישראל צריכה לבחור צד בעימות הולך וגובר בין ארה"ב לסין ולהתכונן לאירועי קיצון בשל שינויי האקלים. "התלות של ישראל בתמיכת ארצות הברית נמשכת, אך הסיוע שוושינגטון יכולה להעניק לישראל נשחק בשל הקיטוב הפנימי בארצות הברית ומיקוד הקשב האמריקאי בבעיות פנים ובמאבק מול סין, בהכרח על חשבון העיסוק במזרח התיכון.

על רקע זה פוחתת נכונותו של הממשל להטות אוזן קשבת לאינטרסים של ישראל ולחששותיה, הן מול איראן והן בהקשר הפלסטיני. בנוסף, חל כרסום בנכונות האמריקאית להשקיע בהרחבת והעמקת הסכמי הנורמליזציה שבין ישראל למדינות ערב הפרגמטיות." נאמר בהערכה.

בעת הגשת ההערכה, אמר נשיא המדינה הרצוג כי בעת הנוכחית ההבנה האזורית הנה שהמזרח התיכון פונה לעתיד של שותפות. "למול האיום האיראני וגרורותיו המסוכנות באזור עלינו לשתף פעולה עם ידידינו. לא רק למען אזרחי ישראל, אלא למען תושבי המזרח התיכון כולם. זהו אינטרס אזורי מהמעלה הראשונה", אמר הרצוג.

בדו"ח המכון יש גם המלצות למדיניות . חוקרי המכון מציעים לגבש אסטרטגיה מותאמת לסביבה האסטרטגית והאופרטיבית המשתנה, הערכות במקביל אל מול אתגרים שמקורם באיראן, בסוגייה הפלסטינית ובזירת הפנים בישראל. בין השאר הם מציעים הקמת מנגנוני תכנון ופעולה ממשלתיים אינטגרטיביים להשבת חוק, סדר ומשילות במובלעות הלא-נשלטות בישראל.

באשר לנושא האיראני, הם מציעים לקובעי המדיניות להיערך למצב בו יגובש הסכם עם איראן וכן להיערך למצב של היעדר הסכם. "נדרשת בניית אופציה צבאית להרחקת איראן מפצצה גרעינית, ומוטב בתאום עם ארצות הברית".

בזירה הפלסטינית – חוקרי המכון מציעים לקדם מהלכים מדיניים וכלכליים-תשתיתיים לחיזוק הרשות הפלסטינית ולשיפור מרקם החיים של אוכלוסייתה. "הימנעות מצעדים שיאיצו גלישה למציאות של "מדינה אחת" ויצירת תנאים ואופק להיפרדות ולקידום אופציות נוספות לעתיד". מול רצועת עזה הם מציעים להתמיד בניסיון לגבש צעדים ברוח "כלכלה תמורת ביטחון", תוך רתימת מצרים, גורמים בינלאומיים ואזוריים וגם הרשות הפלסטינית למאמץ.

כל הזמן // יום רביעי, 3 ביולי 2024
מה שחשוב ומעניין עכשיו
היום ה־271 ללחימה ● 120 חטופים עדיין בעזה

פינוי אלים בבנימין: מתנחלים תקפו את כוחות מג״ב והמנהל בבקבוקי תבערה ואבנים

במאחז המכונה ״עוז ציון״ בבנימין התבצרו מתנחלים וחלקם הכניסו את רגליהם לבטון ● דיווח: נתניהו ייפגש עם הנשיא ביידן בביקורו בארה״ב - פקידים אמריקאים וישראלים עדיין נמצאים בתהליך אישור פרטים לוגיסטיים, לפגישה שתיערך ככך הנראה בבית הלבן ● דיווח: השיחה של ביידן ונתניהו לאחר ליל הכטב״מים וסירוב נשיא ארה״ב לתמוך בתקיפה נרחבת של ישראל באיראן

עוד 10 עדכונים

האמירה המסוכנת של נתניהו נגד שב"כ עלולה לפגוע בישראל

לשכת ראש הממשלה מיהרה למסגר את שחרור מנהל בית החולים שיפא כ"כשל מוסרי", מונח שעלול להיות בעל מעגלי הדף הרסניים למדינת ישראל ● הדיונים בבתי הדין הבינלאומיים בהאג הוכיחו כי כל אמירה ישראלית מתועדת על ידי משפטנים ומשמשת אחר כך כטיעונים נגד ישראל ● גם העדות של ד"ר מוחמד אבו סלמייה עלולה לשמש נגד המדינה ● פרשנות

עוד 543 מילים
אמיר בן-דוד

דור של פליטות אינסופית

שנת הלימודים מסתיימת באופן רשמי, ומכל הרגעים קורעי לב של החודשים האחרונים היה דווקא אחד ששבר אותי במיוחד. זה היה בצילום של שכבת י"ב מבית ספר נופי הבשור – נפגשים בעין גדי אחרי חודשים של מלחמה.

לבקשת התלמידים נפתחה עבורם פנימייה לשנת הי"ב, בכדי שיוכלו לעבור את השנה עם חבריהם וצוות המורים שלהם. שמחת המפגש עם החברים, שהתעקשו והצליחו למצוא דרך להעביר יחד את השנה האחרונה, קרעה את הלב.

ד״ר רתם סיון מובילה את תנועת אמא ערה. אמא לשלושה: לוחם קומנדו, מלש״ב בתום שנת שירות ובת 14. תושבת קריית ביאליק. מנהלת את מחלקת הדימות בבית חולים מאיר ומצנתרת מוח.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 598 מילים

בקואליציה התירו כל רסן במתקפות נגד צה"ל ושב"כ

פרישת המחנה הממלכתי הותירה את שרי הימין וח"כים בליכוד ללא מטרה מיידית נוחה לניגוח, וראשי מערכת הביטחון נותרו חשופים למתקפות ישירות שהולכות ומחמירות ● את האסטרטגיה הכללית מתווה טלי גוטליב, המקורבת לאיתמר בן גביר, שמקדמת את הטענה כי ראש שב"כ והרמטכ"ל שותפים בהפיכה צבאית נגד נתניהו ● ושוב הצדיק היחיד בסדום הזו הוא שר הפנים משה ארבל ● פרשנות

עוד 793 מילים ו-2 תגובות

למקרה שפיספסת

האם לא הגיע הזמן לבחון ברצינות הפרקטיקה של מעצר מנהלי?

הצעת חוק חדשה שמקדם ח"כ שמחה רוטמן, האמורה להטיל מגבלות קשות על יכולתו של השב"כ לעצור פעילי טרור יהודי במעצר מנהלי, תגרום, לטענת השב"כ, ל"פגיעה רוחבית ומתמשכת ביכולת השב"כ לסכל פעילות טרור בכלל המגזרים, מה שיוביל לעליה גדולה בטרור פלסטיני ובנפגעיו".

הצעת החוק אוסרת שימוש בכלי סיכול כמו מעצר מנהלי או הגבלת תנועה מנהלית על אזרחים ישראלים, אלא אם כן הם חברים בארגון טרור מתוך רשימה סגורה שתאשר ועדת החוקה של הכנסת.

ד"ר אבנר ברנע הוא עמית מחקר במרכז לחקר הביטחון הלאומי באוניברסיטת חיפה, בכיר לשעבר בשב"כ ואוהד ספורט.(אוהד מנצ׳סטר יונייטד מילדות). מתגורר בתל אביב

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 713 מילים

מהומה בחנות הדגים

מעקב זמן ישראל בתצהירים שהוגשו בתביעה נגד קליש רותם נחשף כיצד ניסתה להשחיר את פני יריבתה הפוליטית בתקשורת, הפיצה מסמכים בגנותה ללא אישור הייעוץ המשפטי ופיטרה את מנכ"ל העירייה במסרון לאחר שסירב לשתף פעולה בהשחרה ● קליש רותם דרשה מעיריית חיפה להעניק לה חסינות מהעמדה לדין, אך סורבה

עוד 1,893 מילים ו-1 תגובות

תגובות אחרונות

זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

עקורים

בדרך לעצמאות אנרגטית ישראל נלכדה בסבך הבירוקרטי

כולם כבר מבינים שכדי שהמשק ימשיך לתפקד תחת אש "ביזור" היא מילת המפתח: משקי הבית צריכים לייצר חשמל בעצמם והעיריות צריכות להקים "מרכזי חוסן" שכונתיים המבוססים על אנרגיה סולארית ואגירה ● רק שהדרך למימוש החזון עוברת בבירוקרטיות מסורבלות וקונספציות מיושנות ● "תוך כדי מלחמה מדינת ישראל מנסה לאשר פטור מהיתר בנייה לסוללות – ולא מצליחה"

עוד 1,301 מילים ו-1 תגובות

ישראל בדרך לממשל צבאי ברצועת עזה

חרף אזהרת שר הביטחון גלנט, הולכים ומתרבים הסימנים שישראל כבר בדרך לשלטון צבאי ואזרחי בעזה ● האמירות בנושא מצד המזכיר הצבאי של נתניהו, הנגבי ודיכטר כבר מחלחלות לציבור הרחב ומכינות את הקרקע ● יום השנה למלחמה מתקרב ואם הכוונה לבסס ברצועה נוכחות צבאית תמידית תתממש, גם לא יהיה לה סוף ● פרשנות

עוד 822 מילים ו-1 תגובות
היום ה־270 ללחימה ● 120 חטופים עדיין בעזה

דיווח: צה"ל אוסף מידע על חרדים בגיל הגיוס, שעובדים אך לא משרתים בצבא – כדי לגייסם

הניו יורק טיימס: גורמים בכירים בצה"ל אמרו שיסכימו להפסקת הלחימה גם ללא מיטוט חמאס; נתניהו: נסיים את המלחמה רק אחרי שנפיל את חמאס, לא ניכנע לרוחות התבוסה ● המועצה להנצחת החייל קבעה שניתן להוסיף את הכתובת "השם ייקום דמו" למצבות של חללי צה"ל שנהרגו בקרב ● אחרי שאיטליה סירבה שישמש כשגריר בתחומה, ראש מועצת יש"ע לשעבר יכהן כשגריר בהונגריה

עוד 44 עדכונים

"האפקט המצלק" שיפגע בתעסוקת צעירים

המשברים של השנים האחרונות פוגעים במיוחד באופק התעסוקתי של הצעירים, עם פחות יחסי עבודה ישירים ותנאים סוציאליים ● באופן מפתיע, מתברר שהם מחפשים היום יותר יציבות תעסוקתית ולחוצים על הכנסות גבוהות ● חוקר ב"פורום ארלוזורוב": "ישראל צריכה להגדיל את התמיכה הפעילה בשוק העבודה"

עוד 828 מילים

הנתונים הכלכליים סבירים, אך זה עלול להשתנות ברגע

רמת החיים, שיעור התעסוקה, שערי השקל והמניות טובים בהרבה מאשר בחודשים הראשונים של המלחמה, אך גרועים מעט מאשר לפני שפרצה – וגרועים בהרבה מאשר לפני שנתיים ● כלכלנים מזהירים: "הצבא מפרנס עובדים ומשאיר עסקים בחיים, בפועל אנחנו נכנסים למיתון" ● "הסוחרים בניירות ערך על הגדר. אם יקרה משהו גדול בצפון – תהיה מפולת"

עוד 1,715 מילים

הקואליציה שוב מנסה להכפיף את השופטים לשליטה פוליטית

לפי ההצעה של רוטמן, מי שיבחר את נציב התלונות על שופטים זו מליאת הכנסת בהצבעה חשאית ולא הוועדה לבחירת שופטים ● הסכנות הגלומות בהצעת החוק משתוות לאלה שבהצעה להעניק לממשלה רוב בוועדה לבחירת שופטים ● כל פונקציונר המקורב למעגלים הפוליטיים הנכונים יוכל לזכות בתפקיד – ואז לדון בתלונות מופרכות ומוזמנות מראש ● אולם בסוף הדרך, כמו תמיד, מחכה בג"ץ ● פרשנות

עוד 1,040 מילים ו-2 תגובות
בצלאל סמוטריץ' מקבל תעודת יקיר אביתר אחרי הכשרת המאחז, 30 ביוני 2024. בתמונה, מימין: ח"כ צבי סוכות, דניאלה וייס, הרב שמואל אליהו, בצלאל סמוטריץ', ראש מועצה אזורית שומרון יוסי דגן

קרוב ל-15 שנה מנסים המתנחלים להקים את אביתר על פסגת הר צביח, סמוך לצומת תפוח בשומרון ● המאחז הזה לא הוכשר מעולם, אבל סמוטריץ' ניצל את המצב הביטחוני והמדיני כדי להעביר במפתיע את ההחלטה להכשיר את המאחז בישיבת הקבינט האחרונה ● אתמול כבר קיבל בטקס חגיגי במקום את תעודת "יקיר אביתר" ● פרשנות

עוד 786 מילים
היום ה־269 ללחימה ● 120 חטופים עדיין בעזה

חייל נהרג ואחר נפצע באורח קשה בפיצוץ מטען ליד טולכרם

ההרוג הוא רב־סמל במילואים יהודה גטו, תושב פרדס חנה כרכור בן 22 ● המשפטן רון שפירא יכהן מטעם ישראל כשופט בבית הדין בהאג ● חדשות 13: נתניהו היה מודע לתוכנית לשחרר 120 פלסטינים שנעצרו ברצועה ודן בנושא בקבינט ● חדשות 12: אף שצבא ארצות הברית הסכים שמסוקי האפאצ'י הבאים שייוצרו יימסרו לישראל, הממשל טרם נתן לכך את אישורו

עוד 48 עדכונים

המנגנון מאחורי נסיקת אנבידיה

בעולם הטכנולוגי, הניצוץ המזניק חברות יכול להופיע בעקבות חידוש פורץ דרך, התפתחות מדעית או אפילו טרנד פתאומי ● אבל מה קורה כשכל הנקודות האלה מתכנסות למקום אחד? התשובה טמונה בסיפור הנסיקה כמעט חסרת התקדים של חברת אנבידיה ● פרשנות

עוד 869 מילים

אישים בכירים בהנהגת עוטף עזה מביעים ביקורת נוקבת על תפקוד מנהלת תקומה ● לטענתם המנהלת נכנעת לבירוקרטיה הכללית, לא מקשיבה מספיק לצורכי התושבים ולא תמיד נסמכת על נתונים מתאימים ● קיים גם חשש לעתיד הכסף שתוקצב ● תקומה: "מקיימים שיחות עם התושבים ועם ראשי הקהילות ומובילים מהלכים לחיזוק החבל"

עוד 3,027 מילים ו-1 תגובות
סגירה
בחזרה לכתבה